Informació i Activitats La Ciutat, escenari de vida Métodes de l'arqueologia L'arqueologia a Barcelona Històries Viscudes
joc objecte s.xxi
Butlletí
De l'Arqueologia vull saber
PUBLICACIONS
CATALÀ / ESPAÑOL / ENGLISH
L’ARQUEOLOGIA A BARCELONA
- Introducció
- Les principals actuacions arqueològiques dels darrers 25   anys
- La planificació urbana, una eina bàsica per a l’arqueologia
- Apunts d’història
- Un cas per resoldre/Una troballa casual /Una troballa fora de  context
- Del jaciment a la vitrina
MULTIMÈDIA
- Intervencions arqueològuiques a Barcelona
APUNTS D'HISTÒRIA
L’ARQUEOLOGIA A BARCELONA: Introducció

En els darrers 25 anys l’activitat arqueològica a Barcelona s’ha desenvolupat enormement. Les transformacions urbanístiques ocorregudes dels Jocs Olímpics del 1992 ençà, amb grans remocions de terres, han comportat la realització de moltes excavacions i ha suposat que el coneixement arqueològic de la ciutat hagi experimentat un pas endavant considerable.

Actualment a Barcelona l’arqueologia està plenament integrada en el procés d’intervenció urbanística, i és una activitat més de planificació i prevenció que no pas de salvament patrimonial. El major coneixement del subsòl permet en molts casos anticipar-se a les obres, minimitzar les sorpreses a urbanistes i constructors i evitar destruccions innecessàries.

Existeix però un debat constant, propi de totes les ciutats històriques, sobre la conservació i la incorporació de restes arqueològiques o patrimonials en els teixits de les ciutats actuals. No hipotecar el desenvolupament de la ciutat moderna però alhora no esborrar les traces de les ciutats antigues és un dels grans reptes culturals de la nostra societat.

 
 
 
MHCB / / www.museuhistoria.bcn.cat / T. 93 256 21 00 / inici / disseny web
Ajuntament de Barcelona Institut de Cultura - Museu d'Història de la Ciutat